„Prieteni buni, cărți bune și o conștiință adormită: așa arată viața ideală” – Mark Twain
„Tot spaţiul dintre gândurile mele”
de Bogdan Răileanu
Realizată de Savin Roxana-Mădălina
Voluml se deschide cu un text fantastic în care personajul principal este o muscă şi prezintă căteva din întamplările acesteia într-o cameră, până dă de o carte care are acelaşi nume cu volmul scrirs de Bogdan Răileanu. Din pnctul meu de vedere autorul îşi asumă tot ceea ce scrie, prin cele unsprezece povestiri care ilustrează situaţii din lumea contemporană.
Autorul doreşte să tragă un semnal de alarmă aspra unor lucruri care se întâmplă în jurul nostru şi nu le acordăm importanţă, de exemplu destinul unui om al străzii, mare iubitor de câini vagabonzi, relaţia dintre un tată foarte bogat şi fiul său, care într-un final este găsit mort , întâmplările din timpul unei excurisii la mune în cadrul unui grup de prieteni. Fiecare povestire are un titlu semnificativ, la unele aflând încă de la început legătra dintre titlu-text, la altele spre finalul textului.
Întâmplările cu aceleaşi personaje, dar după o perioadă de timp sau într-o locaţie mai îndepărtată decât cea iniţială sunt bine evidenţiate. Stiulul şi limbajul sunt foarte naturale, într-un mod destul de distractiv de a atrage cititorul, totodată centrat pe tema şi mesajul textului. Uneori folosind-se un limbaj necenzurat specific generaţiei noastre.
Realizată de Curea Cosmin
Tot spațiul dintre gândurile mele de Bogdan Răileanu este o carte de care îmi voi aduce aminte cu zâmbetul pe buze. O carte care oferă amuzament, dramatism și autenticitate.
Cele 11 capitole care spun 11 povești diferite sunt foarte interesante. Actiunea gravitează în jurul Bucureștiului și ne dezvăluie diferiți oameni, cu diferite probleme și personalități. În lumina reflectoarelor se fală Bucureștiul cel agresiv sau cel sensibil. Citim despre un cuplu care îi dă bebelușului numele ultimului rinocer alb sau despre un bărbat care, în semn de răzbunare, dorește să-i trimită fostei iubite un cap de girafă. Tot spațiul dintre gândurile mele este o lectură aparte, în care găsim povestiri deloc banale, narate în mare parte din perspectiva personajelor de gen masculin. Cartea ne prezintă diferite mentalități, iar autorul ne îndeamnă să ne bucurăm de viața și de oamenii din jurul nostru.
Subiectele sunt realiste, ceea ce ne face să credem că am luat chiar noi parte la acțiune, sau să avem senzatia ca am auzit astfel de istorisiri la cineva.